Esport i skolen

I denne kontekst dækker: ”skolen” over folkeskoler, efterskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.

Esport i skolen kommer typisk i to former. En undervisningsform der er meget bevidst, målrettet og planlagt. I denne form bliver elevernes passion for esport anvendt som motivationsfaktor og værktøj til læring og uddannelse.

En undervisningsform der er mere ”rekreationel”. I denne form bliver elevernes passion for esport anvendt som et motiverende fællesskab og mulighed for relationelt samvær på tværs af klasser, køn, kultur og sprog.

Forud for en beslutning om en skole skal udbyde esport er det fornuftigt at ledelse på skolen sammensætter en styregruppe og finder frem til: hvorfor vil man udbyde esport? Hvad er hensigten og målet? Hvor finder vi passende lokaler? Hvad skal vi undervise i og hvor finder vi pensum? Hvad er vores 3 års plan? Hvad ønsker vi at opnår som skole og hvad ønsker vi eleverne opnår? Hvordan kan vi måle det? Hvad har vi brug for af uddannelse, ressourcer, både menneskelige og udstyr? Hvordan finder vi finansieringen?

Generelt er det fornuftigt at gøre sit esportstilbud så konkret og bevidst som muligt. Når man lykkes med det, er det lettere at skabe et brand, lettere at differentierer sig fra de mange andre esportstilbud og lettere at fortælle en historie som andre (fonde, kommunen, sponsorer, medlemmer, frivillige, forældre, medier mv.) vil deltage i.

Bevidst undervisningsform

Den bevidste undervisningsform er i sin enkelthed her, hvor skolen og underviseren har tydelige mål med undervisningen og hvor der er en plan med hvilken pensum eleven skal igennem, hvorfor det pensum, hvad skal eleven lærer og måske endda en eksamen.

Et fint eksempel herpå er Ullerup Bæk Skolen i Fredericia. Her har den ansvarlige lærer Laust Maarbjerg, som underviser i esport (der på skolen er et linjefag) – udgivet bogen: ”eSport: en undervisningshåndbog i CS:GO & LoL”. Der var ikke noget pensum, så det fik han skabt i 2018. På skolen lærer eleverne, hvordan man kan bruge esport til samarbejde, kommunikation og problemløsning. Og hvordan man kan koble det til andre områder af livet.

Vi har allerede lært, at det at spille hold-baserede computerspil styrker gamerens evne til at samarbejde, kommunikere, løse problemer, multitaske og tage beslutninger – og her arbejdes der målrettet på at styrke elevernes evner inden for samme områder.

Andre gode eksempler er: Kold Teknisk Gymnasie i Odense, der beskriver deres tilbud således: ” Kommunikation/IT A og Samfundsfag B. Til dig der vil dyrke eSport samtidigt med, at du tager din studentereksamen. Du kommer til at udvikle dig inden for strategi, kommunikation og samarbejde. Vi arbejder med eSport som en holdsport og en sportsgren! Derfor kommer du også til at få viden om kost, motion, fysik og mental sundhed, så du kan præstere dit bedste i konkurrencer og under pres.”

Et andet fint eksempel er folkeskolen Bakkeskolen COSMOS i Esbjerg, der beskriver deres tilbud således: ”For dig, der ønsker at spille CS:GO på et højt niveau og som har en ambition om at blive en del af et CS:GO-hold og spille på konkurrenceniveau.

Træningen og talentudviklingen på CS:GO linjen varetages af eSport-holdet Tricked eSport, som driver et af Europas største og bedste eSportstalentudviklings-akademier. I CS:GO-træningen er der fokus på at fremme dit individuelle niveau, din spillemæssige forståelse og dine kompetencer som holdspiller. I CS:GO-træningen kombineres teoretiske og taktiske analyser med øvelser i spillet. Du lærer at analysere, formidle og evaluere dit eget individuelle- og holdmæssige spil. I CS:GO-træningen indgår også analyser af taktikker og strategier fra professionelle kampe. Herigennem finder du inspiration og lærer at genkende mønstre, taktikker og handlinger, udført i professionelle kampe.

Der arbejdes med at fremme din forståelse for de sociale medier og online-kommunikation. Du lærer at vedligeholde egne sociale medier, og får forståelse for hvilke type opslag der skaber positiv opmærksomhed. Træningen foregår i Bakkeskolen Cosmos’ unikke eSport Center. Her får du stillet en Alienware Gamer PC til rådighed.”

Der er mange gode tilbud på skoler rundt om i Danmark og de fleste gør sig enormt umage med at skabe en meningsfuld undervisning, tilbyde god træning, deltager i turneringer og ligaer og tager ud til events sammen.

Rekreationel undervisningsform

Den rekreationelle undervisningsform, er typisk som valgfag eller som ”efter skole”-aktiviteter på skolen eller i fritidsklubben. Der er typisk ikke en større, overordnet plan – andet end at skabe et rum, hvor dem der elsker at game, de kan få mulighed for det. Der er typisk en underviser der ved – måske ikke ved ret meget om esport og i nogle tilfælde bare ”låser op” til esportslokalet.

Den rekreationelle undervisningsform kan være super god for nogle elever og et rigtig godt sted for alle os nørder at mødes og spille og hygge med hinanden.

Martin Fritzen

Martin Fritzen. Esport konsulent, forfatter og foredragsholder. Jeg formidler, hvordan organiseret esport i sunde rammer, forvandler mennesker.

Kontakt

FÅ EN GRATIS E-BOG I DAG

Lær, hvordan organiseret esport i sunde rammer, kan forvandle børn, unge, voksne og hele familier

Sådan forvandler esport mennesker

Få en gratis light version e-bog nu!

“Et fascinerende og dybt personligt indblik i esportens verden, der går bagom stereotyperne og giver et godt fundament for at forstå hvordan gaming kan danne rammer om stærke og forpligtende fælleskaber.”

Rune K. L. Nielsen, psykolog, ph.d., lektor i spilpsykologi ved IT Universitetet i København

“I met Martin at the V4 Future Sports Conference back in 2019. Back then I was the organizer of the attendees and their professional presentation and I have to say the competence of Martin is unquestionable. He knows so much about the industry of esports, that adding him to any conference or lecture regarding the business of digital sports is a huge plus. Speaks and presents well and he is also a kind and curious person. Highly recommend working with him in any matter!”

Oliver Szabella - Hungarian Esports Federation

“Martin Fritzen was our guest speaker at our summit on esport. His presentation on how Denmark deals with esport was quite fascinating and a totally new approach to us. Martin’s proactive ideas and his experience in this field are of great value.”

Georg Höfner – Sport Austria – Österreichische Bundes-Sportorganisation

“Vi har på vort esport-speciale på UCL haft fornøjelsen af at benytte Martin Fritzen som oplægsholder. Martin forstår på en engagerende og motiverende måde, at formidle sit budskab således at vore studerende er involverede og efterfølgende har gode refleksioner over de berørte problemstillinger”

Peter Balling - Lektor - Forretningsudvikling, Service & Oplevelsesøkonomi - UCL
UDVALGTE KUNDER

Kontakt

KONTAKT OPLYSNINGER

Telefon: 5193 1107
Email: martin@martinfritzen.dk

Connect.

SOCIAL